lördag 11 september 2010

"SYLTEFLÄSKE"

När älgjakten är i full gång är det gott med lite salt fläsk i ryggsäcken, och här hemma är det syltefläske som gäller Min mamma lärde mig att göra syltat fläsk och traditionerna lever vidare för min son (som är mycket intresserad av mat) har nu provat för första gången och resultatet ser ni här

På knivbladet som är på bild står det " Herre Gud skydda mig från släkt och vänner, mina fiender klarar jag själv "
Steg upp kl 4 i morse så Tant Grön är supertrött, återkommer med recept på det goda fläsket i morgon


På Återseende

Morgonstund har guld i mund
HÄR KOMMER RECEPTET
Köp en stor bit färskt randigt sidfläsk och skär i mindre bitar ca 10 cm. Sjud eller småkoka fläsket i saltat vatten, fläsket är klart när du sticker en stoppnål i köttet och det inte kommer blodvätska, ta upp köttet och låt svalna. Koka en lag med vatten och salt, tillsätt salt till du ser att det stannar kvar saltstrimmor på skeden (vanlig matsked) när du rört om, då är det tillräckligt med salt, låt lagen svalna. Sätt köttet i kruka eller bunke och häll över saltlagen, låt stå i kylskåpet ett dygn sen är det bara att börja skära tunna skivor och äta , gott som pålägg. Fläsket klarar sig länge i kylskåpet.

12 kommentarer:

 1. Vilken festlig text på kniven! :D

  SvaraRadera
 2. Men du jag hade alldeles glömt bort syltefläske som mamma brukade göra...tack o tack nu ska jag fixa en godisbit själv!

  SvaraRadera
 3. Syltefläsk är jultradition för mig - när man kan köra tumnageln genom svålen har fläsket kokat klart, sa min farmor när hon lärde mig koka syltefläsk :) Vilken inspirerande blogg du har! Tack för titten.

  SvaraRadera
 4. Herregud vad bra att jag hittade detta recept...TACK. Smakade hos syrran förra veckan, smaskens. Har dock inte själv haft det på julbordet men i år ska det med!

  SvaraRadera
 5. I västerbotten finns ett charkuteri (Topp chark) som gör gudomligt syltefläsk (om man inte orkar göra det själv vill säga)det går att hitta nästan i varenda butik, åtminstone i norra västerbotten, jag måste dock givetvis testa själv nu efter din beskrivning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhhh...så trevligt att Du ska göra syltefläsk.
   Ditt blir säkert gudomligare än det du köper i butiken.
   Lycka Till / Eva

   Radera
 6. Hej Eva,
  Jag googlade på syltat fläsk och hittade ditt recept. Jag kunde inte ana att det kunde vara så enkelt;-)

  Jag är från Timrå, men hade inte smakat syltefläsk tills jag för några år sedan fick chansen att själv grilla det på kolgrill på spelmansstämman i Ramsele (Rafnastämman). Det var så djävla gott att tånaglarna krullade sig. Nu ska jag försöka mig på att göra det själv, Tack!

  En annan smaksensation, som min mormor gjorde hette Kams, med, 4 stycken tillbehör tror jag, "vitost" hette en av dem.
  Hon dog 1961, när jag var 7 år gammal, så det var mycket länge sen som jag fick smaka denna läckerhet. Jag hoppas på att finna någon som vet hur man gör. Jag tror tyvärr att det kan vara lurigt eftersom det inte duger med de råvaror som finns i butikerna idag. Man måste nog ha kontakt med en riktig bonde för att få tillgång till "råmjölk" bl.a.

  Vet du nåt om Kams?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kams är en typ av palt (har googlat)
   I jämtland äts palten med smör, brunost och messmör, det finns säkert olika sätt att tillaga kams. Länk till recept http://smuansblog.blogspot.se/2007/01/kams.html
   Hoppas att tånaglarna krullar sig av kamsen också. /Eva

   Radera
 7. Ylwa Strömgren21 augusti 2013 16:42

  Hej!

  Ungefärli mängd salt till vattnet när man kokar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar "salt på en höft" men tillsätt ungefär en matsked, jag tror det blir bra.
   Lycka Till

   Radera
  2. Ylwa Strömgren21 augusti 2013 21:04

   Du hár ingen kryddpeppar och lagerblad i?

   Radera
 8. NEJ, här är det fläsk och salt som gäller

  SvaraRadera